Kebmans blogg

Saucier

Posted in kjøkken, kokkelering, mat, Matlaging, Middagsmat by kebman on 07/03/2009
Sjy

Ekte sjy, ikke no tull!

Oh yeah, i de siste ukene har jeg av og til spist koteletter. Mellom Fjordlandslagene lager jeg faktisk ekte mat også, når jeg gidder. Og en kottis er jo enkelt nok (så lenge du vet at den ikke skal stekes som biff, vel og merke).

Samtidig fikk jeg prøvd Toros sjysaus som jeg syntes var ganske god, spesielt om man sper den ut med ekte sjy. Men så kom jeg på en ting… Hvorfor i faen driver jeg å kjøper poser til 11 kroner stykket når jeg fint kan lage min egen saus? Dermed begynte prosessen med å koke ut sjy fra pannen hver gang jeg spiste kjøtt. Det er ikke rare greiene som skal til. Varme opp litt vann og røre litt med sleiva, og så helle herligheten over på boks og fryse det ned til senere.

Siden det erhelg kjøpte jeg ytrefilet i dag. Da jeg første gang fikk lammelår spekket med hvitløk, fant jeg ut at dette var noe som var verdt å eksperimentere videre med. Jeg digger jo hvitløk uansett, så. Men kottiser egner seg ikke så godt til til spekking, så istedenfor begynte jeg å legge tyyynnne hvitløksflak oppå og så la det stå litt. Dette funket ganske bra, og det virker til og med som om det mørnet kjøttet litt. Så seff måtte jeg gjøre det samme med biffen. Det er en møysommelig prosess, så jeg gjør det ikke hver gang, men biff må jo behandles litt ekstra kjærlig, da, synes jeg.

Og da jeg var ferdig tenkte jeg selvfølgelig at det kunne vært godt å sause seg litt, så da var det bare å stikke i fryseren og hente sjy.

Mmmm!

Lurer på hvordan sausen blir egentlig, for dette har jeg aldri gjort før. Men det blir sikkert godt uansett. Hadde i et par teskjeer med mel, og så pepret jeg sjyen. Nå bare funderer jeg bare på hva mer lurt jeg kan ha i sausen slik at den blir god… Hmmm. Finner sikkert ut av noe, men om du har et par tips, blir jeg veldig glad.🙂

Kommer seff tilbake med full rapport!

Ytrefilet med deilig saus

Ytrefilet med deilig saus.

Jo, maten, den ble deilig. Biffen ble akkurat nesten gjennomstekt fordi jeg glemte den da jeg skrev denne fordømte bloggen, men den ble slett ikke verst allikevel. Eneste var selvfølgelig sausen som jeg greide å miste litt for mye chili i… Poff sa det, og plutselig ble den en smule sterk i ganen. Men jeg liker jo sterk mat, så det gikk bra allikevel. Samtidig angrer eg på at jeg hadde melk i sausen, for det tok litt av pangen i den originale smaksbredden. Men den var slett ikke dårlig av den grunn, og hey, det var jo første forsøk! Jeg har enda litt saus igjen som jeg skal spise grønnsaksrestene med senere. Yum!

Fant forresten ut at Sauté Chef betyr Soßenkoch på tysk. Er det derfra vi har ordet sosekopp, tro?

Bildene har jeg tatt selv. Men maten er dessverre sporløst forsvunnet…

Én kommentar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Andreas said, on 09/03/2009 at 16:35

    Mmm det så godt ut. namnam


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: