Kebmans blogg

Gjennomsnittlig mennesklig toppfart over 100 meter

Posted in friidrett, Fysikk, Idrett, Matematikk, Rekorder, Trening by kebman on 05/02/2010
Usain Bolt fotografert av Richard Giles

I farta: Usain Bolt. Foto: Richard Giles

Usain Bolt sprang 100 meter på 9,58 sekunder og fikk dermed verdensrekord i 100 meter sprint. Men hvor mange kilometer i timen er det? Jess, Kebman har regnet barneskolematematikk, seee så fjink!

For å finne ut hvor mange kilometer i timen Bolt holdt, trenger vi først å vite hvor lang tid han ville brukt på 1 kilometer.

I en kilometer er det 100*10 meter. Dermed vet vi at han ville brukt 95,8 sekunder på en så lang strekning, om han klarte å holde samme fart som da han slo verdenskrekorden (passe usannsynlig, men husk nå at samme fyr sprang 200 meter på 19,19 – som bare er bittelitt dårligere).

Så trenger vi å uttrykke tiden han brukte i timer, for det er jo kilometer i timen vi skal til. Vi vet at det er 60 sekunder i ett minutt, så først må vi dele 95,8 på antall sekunder per minutt. Da får vi tiden uttrykt i minutter. Nå vet vi altså at Bolt ville brukt ca 1,59666 minutt på én kilometer. Men vi skal jo fortsatt ha tiden i timer.

Det er 60 minutt per time, så alt vi gjør da er å dele svaret opp på nytt og får ca 0,0266111 timer. Men for å finne kilometer per time, må vi dele tallet vi får på, tja, en kilometer, og først da får vi kilometer i timen. Og voila, nå vet vi at den høyeste gjennomsnittsfarten et menneske kan ha (iaf i løpet av 100 meter) er cirka 37,6 kilometer i timen.

Her er hele regnestykket: 1/(((9,58*10)/60)/60) = 37,6 … cirka.

Men en kompis av meg påpekte for øvrig at dette blir unøyaktig, da det ikke sier noe om den egentlige toppfarten siden denne verdien også inneholder aksellerasjonspunktet av reisen. Skal vi få den egentlige farten måtte vi for det første hatt mer nøyaktige data, og kanskeje også tatt med en ligning hvor vi regner ut mennesklig aksellerasjon…

Edit:

I følge Speedendurance.com har Usain Bolt en toppfart på cirka 12,2 meter per sekund. For å få kilometer i timen må vi gange farten med 3,6, og da får vi altså 43,92 km/t. Konklusjon: Usain Bolt har en toppfart på nesten 44 kilometer i timen. Kilde: http://speedendurance.com/2008/08/22/usain-bolt-100m-10-meter-splits-and-speed-endurance/

2 kommentar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Nicolay Kildal said, on 12/08/2012 at 20:45

    Usain bolt vs Yaris 2012 mod. = Bolt vinner ;P ??? Tror han løper ganske fort ved siden av en bil / moped. Iaf. Hvis du setter opp han og bilen! Det vil jeg gjerne se ;P! Hilsen Nicolay


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: